KAHVE NASIL ÖĞÜTÜLÜR?

Kahve, dünya genelinde milyonlarca insan için vazgeçilmez… Sadece bir içecek olmanın ötesinde kahve; bir kültürü, bir ritüeli ve hatta bir sanatı temsil ediyor. Kahvenin lezzetini ve aromasını en üst düzeye çıkarmak için ise doğru öğütme yöntemini bilmek oldukça önemli.Bu yazıda, ‘’Kahve nasıl öğütülür?’’ sorusuna detaylı bir yanıt bulacak ve kendi evinizde mükemmel bir kahve öğütmenin inceliklerini keşfedeceksiniz.

Kahve Öğütme Dereceleri

Her kahve türü, özgün lezzet profilini ortaya çıkarabilmek için belirli bir öğütme derecesini gerektiriyor. Doğru öğütme, mükemmel bir kahve deneyimi için kilit bir unsur.  Şimdi, kahve keyfinizi kişiselleştirmek için doğru öğütme derecesini seçme zamanı!

Espresso için ideal öğütme derecesi oldukça ince olmalıdır. Kahve tozu, adeta toz şekerin inceliğinde olmalıdır. Bu, suyun kahve çekirdeklerini hızla geçmesini sağlar ve karşınıza yoğun bir espresso deneyimi çıkar.

Filtre kahve için orta öğütme derecesi en uygun olanıdır. Tane boyutu, deniz tuzu tanelerini andıran bir kıvamda olmalıdır. Filtre kahve demleme yöntemleri, bu öğütme derecesiyle en üst düzeyde performans sergiler.

French press kahve hazırlarken, daha kalın bir öğütme derecesi kullanılmalıdır. Kahve tanecikleri daha büyük olmalıdır. Bu, French press demleme sürecinde kahve taneciklerinin süzgecin deliklerinden geçmesini engelleyerek, size daha doygun bir içim sunar.

Türk kahvesi yaparken kullanılacak öğütme derecesi, kahve tozu türünde olmalıdır yani son derece ince öğütülmüş kahve. Türk kahvesi, bu ince öğütme sayesinde köpüklü ve aromatik bir içecek haline gelir; geleneksel tadını muhafaza eder.

Kahve Öğütücü Seçimi

Kahve öğütücüsü de en az kahvenin çekirdeği kadar kaliteyi ve tadı etkileyen bir faktör.. Eski zamanlarda tercih edilen öğütücülerden yeni teknolojiye dayalı öğütücülere kadar birçok seçenek bulunuyor. 

El Değirmeni Öğütücü Kahve Makinesi

El değirmeni öğütücü kahve makinesi, neredeyse her yerde kolaylıkla bulunabilen bir makine. Uzun yıllardan beri kullanımı süregelen makineyle, filtre kahveye uygun homojen öğütme işlemi gerçekleştirilir. Ancak, Espresso ve Türk kahvesi öğütme işlemi için uygun değildir. Üstelik el değirmeni öğütücü kahve makinesinden verim almak oldukça fazla zaman alır. 

Türk Tipi Öğütücü Kahve Makinesi

Türk tipi öğütücü kahve makineleri geçmiş zamanlarda oldukça sık kullanılan, anneanne ve babaannelerin mutfaklarının vazgeçilmezidir.

Aletin üst kapağını açtığınızda, ana milin üzerinde bir ayar somunu göreceksiniz. Bu somunu ayarlayarak kahvenizin hangi boyutlarda öğütüleceğini ayarlayabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki, endüstriyel kahveye alıştığınızdan ötürü kahveyi en sıkı konumda çekerseniz, demlediğiniz kahveden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Elektrikli Değirmen Öğütücü Kahve Makinesi

Elektrik değirmen öğütücü makinelerde bıçaklı ve disk değirmenli olarak ikiye ayrılıyor. Bıçaklı olan modeli daha çok mutfak robotlarına benziyor. Kullanımı oldukça kolay gözükse de kahveyi istenen boyutta öğütebilmek için oldukça deneyimli olmak gerekiyor. 

Bu türden bir makinede karşılaşılabilecek en ciddi sorun, kahvenin homojen bir biçimde öğütülememesi olacaktır. Disk değirmenli makineler ise şu an için piyasada bulunan en iyi değirmen öğütücü kahve makinesidir. 

Öğütme işleminden hemen önce makineyi temizlemek de, önceki öğütülmüş kahvenin taze kahveye karışmasını engelleyerek lezzetinizi daha berrak hale getirecektir.

Farklı Demleme Metodları

Her demleme metodu, kahve severlere farklı tat deneyimleri sunuyor. French press, espresso, pour over, AeroPress ve cold brew yöntemleri, uygulanış biçimiyle birbirlerinden ayrılıyor.

French Press (Pres Filtre) metodunda; kahve çekirdekleri ve su, French press içine konularak demlenir ve sonra filtreden geçirilir. French press, daha dolgun bir gövdeye ve belirgin tat notalarına sahip bir kahve üretiyor.

Espresso metodunda; yüksek basınçlı su buharı, kahve çekirdeklerinden hızlı bir şekilde geçirilerek yoğun bir kahve çıkarılıyor.

Pour Over (Süzgeçle Demleme) metodunda; sıcak su, yavaşça kahve filtreden geçene kadar dökülür. Pour over, temiz ve belirgin tat notalarına sahip, hafif ve dengeli bir kahve üretiyor.

AeroPress metodu; kuvvetli bir hava basıncı ile sıcak suyun kahve çekirdeklerinden geçirilmesiyle elde edilir. AeroPress, çok yönlü bir metod olup, sonuçta temiz, tatlı ve hafif bir kahve üretiyor.

Cold Brew (Soğuk Demleme) metodunda; kahve çekirdekleri soğuk suyla uzun bir süre boyunca demlenir. Cold brew, düşük asidik yapıya ve tatlı, yumuşak bir tat profiline sahip olup, genellikle buzla servis ediliyor.

SADEKAVE olarak; kahve tutkunlarına en kaliteli ve özenle seçilmiş kahve çeşitlerini sunarak her damak zevkine hitap etmeyi amaçlıyoruz. Kahve tutkunlarının beklentilerini karşılamak için özel olarak hazırlanan çeşitli kahve ürünlerimizle, kahve deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyoruz. Her paketimiz ile kahve dünyasına tutkulu bir yolculuk vaat ediyoruz. Kendi damak zevkinize uygun bir paketi seçerek, SADEKAVE'nin eşsiz kahve deneyimini keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz.